ZA 4 DANA JE JAKO BITAN PRAZNIK, OVE OBIČAJE MORATE ISPOŠTOVATI: Ako želite da vas sreća prati, uradite ovo
Vrbica, Foto: Beta

VRBICA

ZA 4 DANA JE JAKO BITAN PRAZNIK, OVE OBIČAJE MORATE ISPOŠTOVATI: Ako želite da vas sreća prati, uradite ovo

Lazareva subota ili Vrbica se slavi sa posnom trpezom jer "pada" u vreme Uskršnjeg posta

Objavljeno:

Lazareva subota ili u narodu poznatija kao praznik Vrbica obeležava se u spomen na čudo koje je Hristos učinio podigavši iz mrtvih prijatelja Lazara iz Vitanije.

Vrbica se priprema u poslednjoj nedelji posta, za najveći hrišćanski praznik - Uskrs.

Taj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara.

Vrbica se uvek slavi subotom, dan uoči praznika Cveti, a to je nedelju dana pre Uskrsa.

Datum je pokretan, a praznuje se tačno osam dana ped Vaskrs, uoči praznika Cveti. Ove godine je to 27. aprila, što znači da ovaj praznik praznujemo u subotu.

Praznuje se u spomen na pravednog Lazara, sledbenika Hristovog, koga je sin Božji vaskrsnuo iz mrtvih. Ovaj dan uoči Uskrsa je posvećen najmlađima i označava se kao dečji praznik.

Na ovaj dan običaj je da se bere olistalo pruće vrbe, jer se veruje da se tako snaga zelenila prenosila na decu i odrasle, budući da je vrba zbog bujnog rasta smatrana simbolom zdravlja i snage. Za Vrbicu je običaj da se oko struka nose grančice vrbe, a oko vrata zvončići, koji simbolizuju pozdrav Hristu.

Vrbica
Vrbicafoto: Beta

Ovo je praznični dan u crkvenom kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali ne bi trebalo da se rade teži fizički poslovi. Posti se na ulju, a ribu nije dozvoljeno jesti.

Na ovaj dan se u pravoslavnim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje i u crkvu se unosi mlada vrba koja je tek olistala. Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu deli grančice i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima.Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote.

Na ovaj dan majke svečano obuku svoju decu i dovedu ih u crkvu. U crkvi se deci kupuju zvončići vezani na trobojku i stavljaju oko vrata, a venčići na glavu.

Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Praznik je imao veliki značaj pre Drugog svetskog rata.

Lazareva subota ili Vrbica se slavi sa posnom trpezom jer "pada" u vreme Uskršnjeg posta.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.